30 juni 2022

Statiegeld op plastic flesjes, één jaar na dato

Vandaag is het precies een jaar geleden dat er statiegeld op plastic flesjes ingevoerd is. In het afgelopen jaar zijn er een aantal ontwikkelingen in Nederland geweest. We vertellen je graag meer over de stand van zaken een jaar na dato!

Inmiddels al 70% retour

Halverwege het jaar was ongeveer al 70% van de kleine flesjes statiegeld weer ingeleverd. Van de grote flessen statiegeld komt 95% al terug in de keten. Het doel is om eind 2022 gemiddeld 90% van alle statiegeld flessen retour te krijgen.

Dit betekent dus dat 30% van de kleine plastic flesjes nog niet ingeleverd wordt. In totaal worden er jaarlijks 900 miljoen kleine flesjes verkocht in Nederland. Het gaat dus om ongeveer 270 miljoen flesjes die nog niet worden ingeleverd. Dit aantal draagt wellicht bij aan het zwerfafval op straat en wordt niet gerecycled.

Toch is er een dalende lijn te zien in het aantal gevonden plastic flesjes in Nederland. ‘Zwerfinator’ Dirk Groot, die zwerfafval raapt en daarover data publiceert, komt sinds 1 juli steeds minder plastic flesjes bij het zwerfafval tegen – zie afbeelding.

Statiegeld op blikjes volgend jaar

Ander positief nieuws is dat er besloten is om blikjes op te nemen in het statiegeld systeem in Nederland per 1 april 2023. Daarentegen zijn er veranderingen geweest in het verpakken van producten. Zo zijn verschillende merken overgestapt van een plastic flesje naar een drankkarton vanwege het statiegeldsysteem. Dit is een slechte ontwikkeling. Uit onderzoek is gebleken dat er bijna net zoveel plastic in een drankkarton verpakking zit als in een plastic flesje.

Inspiratie

Het nieuwe statiegeld systeem kan ook een mooie bijdrage leveren aan goede doelen. Zo worden plastic flesjes bij verschillende organisaties apart ingezameld om geld in te zamelen voor het goede doel. Enkele voorbeelden van inspirerende inzamelingsacties zijn:

  • De Efteling zamelt geld in voor Villa Pardoes, een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor ernstig, mogelijk levensbedreigend zieke kinderen. Samen met hun ouders, broertjes en zusjes beleven zij hier een week lang gratis een vakantie.
  • Bioscoopketen Pathé doneert het ingezamelde geld aan meerdere goede doelen: Bio Vakantieoord, Stichting Jarige Job en Plastic Whale Foundation
  • Lokale verenigingen kunnen geld inzamelen om te sparen voor grotere uitgaven. Er kan bijvoorbeeld gedoneerd worden om nieuw meubilair aan te schaffen of om een opknapbeurt van de kantine te realiseren.

 

Bronvermelding:
Banner afbeelding: www.cbl.nl/
Doel 90% inzameling eind 2022: www.statiegeldnederland.nl/nieuws/al-80-van-plastic-statiegeldflessen-retour/
70% kleine plastic flessen retour: www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/inname-van-kleine-plastic-statiegeldflessen-laat-veel-ruimte-voor-verbetering
Drankkartons versus plastic flessen: www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/staatssecretaris-kijkt-met-schuin-oog-naar-invoering-statiegeld-op-drankkartons
Aantal plastic flesjes in zwerfafval per kilometer (zwerfinator): www.zwerfinator.nl/zwerfinator-ziet-sterke-afname-plastic-flesjes-in-zwerfafval/