Circulair ondernemen toepassen binnen jouw bedrijf

Circulair ondernemen linear

Wat is circulair ondernemen?

Als je wilt starten met circulair ondernemen is het belangrijk om te weten wat circulariteit is en hoe het kan bijdragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen. Circulair ondernemen is het zo efficiënt mogelijk inzetten van grondstoffen en het hergebruiken van grondstoffen door bedrijven.

Het doel is om de impact op het klimaat zo klein mogelijk te houden en zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Het zorgt voor veel ondernemingskansen en past goed bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Waarom circulair ondernemen?

Voor ondernemers biedt circulair ondernemen kansen en levert het veel voordelen op. Ten eerste wordt er bij de productie minder CO2 uitgestoten en wordt het gebruik van nieuwe primaire grondstoffen (denk aan olie, gas en metalen) drastisch verminderd. 

Daarnaast levert het bijvoorbeeld een lagere CO2 footprint, hogere werknemerstevredenheid en een positief imago op. Het kan zelfs financiële voordelen met zich meebrengen. Wij kunnen bedrijven circulair advies op maat geven.

Hoe kun je circulair ondernemen?

De eerste stap om te beginnen met circulair ondernemen is het inzichtelijk krijgen van jouw huidige CO2-uitstoot. Met de circulariteitscheck bereken je de CO2-uitstoot van jouw kantoor en krijg je hier direct inzicht in.

Het circulair ondernemen begint bij het inkopen van producten voor jouw bedrijf. Waar zijn de producten van gemaakt en is het mogelijk om de grondstoffen van het product te recyclen? 

Kijk daarnaast naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo weinig mogelijk hoeft in te kopen. Een simpel voorbeeld hiervoor is het gebruik van koffiemokken door personeel i.p.v. het gebruik van losse plastic koffiebekers. Hiermee zul je op lange termijn veel kunnen besparen op het gebied van inkoop.

Als ondernemer kun je op de volgende manieren circulair ondernemen toepassen binnen jouw bedrijf:

  • Bewust kiezen voor producten die je na gebruik kunt recyclen
  • Zo goed mogelijk afval proberen te scheiden
  • Inkoop van producten die gemaakt zijn van gerecyclede grondstoffen

Circulair ondernemen pad

1. Nieuwe bedrijfsmodellen

Circulair ondernemen vraagt om een andere manier van denken en levert daardoor nieuwe bedrijfsmodellen op. Bij circulaire bedrijfsmodellen wordt de focus gelegd op dienstverlening. Hierbij gaan bedrijven een langdurige relatie met de klant aan. 

In plaats van het product verkopen worden er diensten aangeboden zoals leasen, delen, abonnementen of statiegeld. Dit zullen we steeds vaker gaan zien, want grondstoffen raken ooit op. Hoe minder grondstoffen er zijn, hoe duurder het wordt. Bedrijven worden dus gedwongen om na te denken over nieuwe bedrijfsmodellen.

Circulair ondernemen klantwaarde

2. Klantwaarde

Doordat de levensduur van producten verlengd wordt, kan er ook een langdurige relatie gecreëerd worden tussen de consument en het bedrijf. Door tussentijdse service, onderhoud, reparatie en goede communicatie kan zowel de klanttevredenheid als klantloyaliteit toenemen.

Circulair ondernemen kostenbesparing

3. Kostenbesparingen

Circulair ondernemen zorgt voor winstmogelijkheden. Doordat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn in een circulaire economie, kan er bespaard worden op materiaalkosten. Zowel het delven van nieuwe grondstoffen als de onzekerheid over de toevoer hiervan drijven de prijs hiervan op. 

Circulariteit biedt daarom winstmogelijkheden door lagere kosten, verhoogde leveringszekerheid van grondstoffen, hechtere ketensamenwerking en een robuustere toeleveringsketen. Bovendien zorgt meer stabiliteit ervoor dat er gerichter en gunstiger langetermijninvesteringen gedaan kunnen worden.

Wil je circulair ondernemen toepassen binnen jouw bedrijf? Wij helpen je hier graag bij.
Neem contact met ons op voor meer informatie en om de mogelijkheden te bespreken!

Op naar een wereld zonder afval!

Starten met circulair ondernemen


Wil jij starten met circulair ondernemen? Velen vragen zich vaak af waar ze moeten beginnen. Daarom hebben wij vier simpele stappen ontwikkeld waarin we jou inspireren en motiveren om direct aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dit lees je allemaal in onze green paper: In 4 stappen naar circulair ondernemen.

DOWNLOAD GREENPAPER

Interesse in een kennismakingsgesprek?

 

Team circulairinbedrijf Gemma

Gemma Beemsterboer

Heb je vragen over ondernemen, advies of wil je graag meer informatie? Ik help je graag!

MAIL BEL