Wat is circulair ondernemen?

Circulair ondernemen linear

Als je wilt beginnen met circulair ondernemen is het belangrijk om te weten wat circulariteit is en hoe het bij kan dragen aan jouw bedrijfsdoelstellingen. In deze vorm blijft er zoveel mogelijk waarde behouden van producten, materialen en onderdelen. 

Hergebruik van producten en grondstoffen wordt gemaximaliseerd en hun waardeverlies geminimaliseerd. Dit levert meerdere voordelen op. Ten eerste wordt er bij de productie minder CO2 uitgestoten. Ook wordt het gebruik van nieuwe primaire grondstoffen (denk aan olie, gas en metalen) drastisch verminderd. 

Daarnaast levert het bijvoorbeeld een lagere CO2 footprint, werknemerstevredenheid en positief imago op. Het kan zelfs bijdragen aan financiële voordelen.

Circulair ondernemen pad

1. Nieuwe bedrijfsmodellen

Circulair ondernemen vraagt om een andere manier van denken en levert daardoor nieuwe bedrijfsmodellen op. Bij circulaire bedrijfsmodellen wordt de focus gelegd op dienstverlening. Hierbij gaan bedrijven een langdurige relatie met de klant aan. 

In plaats van het product verkopen worden er diensten aangeboden zoals leasen, delen, abonnementen of statiegeld. Dit zullen we steeds vaker gaan zien, want grondstoffen raken ooit op. Hoe minder grondstoffen er zijn, hoe duurder het wordt. Bedrijven worden dus gedwongen om na te denken over nieuwe bedrijfsmodellen.

Circulair ondernemen klantwaarde

2. Klantwaarde

Doordat de levensduur van producten verlengt worden, kan er ook een langdurige relatie gecreëerd worden tussen de consument en het bedrijf. Door tussentijdse service, onderhoud, reparatie en goede communicatie kan zowel de klanttevredenheid als klantloyaliteit toenemen.

Circulair ondernemen kostenbesparing

3. Kostenbesparingen

Circulair ondernemen zorgt voor winstmogelijkheden. Doordat er geen nieuwe grondstoffen nodig zijn in een circulaire economie kan er bespaard worden op materiaalkosten. Zowel het delven van nieuwe grondstoffen en de onzekerheid over de toevoer hiervan drijven de prijs hiervan op. 

Circulariteit biedt daarom winstmogelijkheden door lagere kosten, verhoogde leveringszekerheid van grondstoffen, hechtere ketensamenwerking en een robuustere toeleveringsketen. Bovendien zorgt meer stabiliteit ervoor dat er gerichter en gunstiger langetermijninvesteringen gedaan kunnen worden.

Starten met circulair ondernemen


Wil jij starten met circulair ondernemen? Velen vragen zich vaak af waar ze moeten beginnen. Daarom hebben wij vier simpele stappen ontwikkeld waarin we jou inspireren en motiveren om direct aan de slag te gaan met circulair ondernemen. Dit lees je allemaal in onze green paper: In 4 stappen naar circulair ondernemen.

DOWNLOAD GREENPAPER

Interesse in een kennismakingsgesprek?

 

Team circulairinbedrijf Gemma

Gemma Beemsterboer

Heb je vragen over ondernemen, advies of wil je graag meer informatie? Ik help je graag!

MAIL BEL