Duurzaam ondernemen toepassen binnen jouw bedrijf

Het belang van duurzaam ondernemen is groter dan ooit en zal in de komende jaren alleen maar groter worden. Bedrijven willen hun steentje bijdragen aan het milieu en op lange termijn kan het kostenbesparend zijn. Klanten vinden het daarnaast ook steeds belangrijker dat bedrijven op een duurzame manier te werk gaan.

Wat is duurzaam ondernemen?

Een organisatie die duurzaam onderneemt heeft minimale negatieve impact op het wereldwijde of lokale milieu. Een duurzaam bedrijf streeft ernaar om producten en diensten te creëren die voldoen aan de behoeften van klanten en tegelijkertijd een positieve invloed hebben op het milieu. Het bedrijf draagt met duurzaam ondernemen bij aan een toekomstbestendige wereld.

Het verschil met MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) is dat duurzaam ondernemen echt gericht is op het klimaat. MVO is meer bijdragen in een brede zin aan de maatschappij, denk hierbij aan het sponsoren van goede doelen en eerlijke lonen voor werknemers.

Klanten vinden duurzame bedrijfsvoering belangrijk

Mensen vinden duurzaamheid steeds belangrijker en deze trend zal zich in de toekomst alleen nog maar verder doorzetten. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de mensen bereid is om meer te betalen voor duurzame producten. De afgelopen jaren is dit aandeel in alle sectoren gegroeid en de verwachting is dat dit in de komende jaren alleen nog maar verder zal gaan toenemen. Bedrijven zullen hier met hun bedrijfsvoering op in moeten spelen om ervoor te zorgen dat het bedrijf een duurzaam imago creëert.

Kosten besparen door duurzaam ondernemen

Veel bedrijven ondernemen duurzaam, omdat zij een steentje bij willen dragen aan de wereld. Naast dat het een positieve invloed heeft op het milieu, kunnen bedrijven er ook kosten mee besparen.

Op lange termijn kunnen investeringen in duurzaamheid voordelig uitpakken. Een voorbeeld hiervan is investeren in zonnepanelen om te besparen op energiekosten. Op korte termijn kan dit een flinke investering zijn, maar op lange termijn kan dit zorgen voor lagere energiekosten.

Voorbeelden in de praktijk

Je kunt op diverse manieren verduurzamen binnen je bedrijf. Hierbij een aantal simpele voorbeelden van zaken die bijdragen aan duurzaam ondernemen:

  • Een eenvoudige manier is het op een juiste manier scheiden van afval en het apart aan te leveren. Het goed scheiden van o.a. GFT, papier en karton, glas, plastic en batterijen zorgt ervoor dat het afval op de juiste manier verwerkt en gerecycled kan worden.
  • Om tot een circulaire economie te komen is circulair inkopen een belangrijk middel.  Je koopt hierbij producten in die zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen, herbruikbare onderdelen of het product zelf is herbruikbaar. De levenscyclus wordt uitgebreid waardoor er geen nieuwe grondstoffen aangeboord hoeven te worden.
  • Bij veel bedrijven wordt er nog veel geprint terwijl dat niet altijd noodzakelijk is, zonde van het papier natuurlijk. Print alleen als het noodzakelijk is en hou het verder het zoveel mogelijk digitaal. Het is mogelijk om gerecycled printpapier aan te schaffen, hiermee zet je ook een goede stap in de richting van een duurzaam bedrijf. 
  • Werk voor het inkopen van producten zoveel mogelijk samen met lokale partners. Dit maakt de reistijd voor de vervoer van de producten korter.

Aan de slag met duurzaam ondernemen?

Wil je aan de slag met duurzaam ondernemen en wil je op professioneel advies over hoe je dit binnen jouw bedrijf kunt toepassen? 

Neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden en de voordelen van duurzaam ondernemen.

Team circulairinbedrijf Gemma

Gemma Beemsterboer

Heb je een vraag of wil je advies over duurzaam ondernemen? Neem dan gerust contact met mij op!

MAIL BEL

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier


Misschien heb je een vraag over een product, je bestelling of wil je gewoon hallo zeggen. Onze klantenservice is je altijd graag van dienst.

Klantenservice
info@circulairinbedrijf.nl
088 472 00 25

Hoofdkantoor
Diamantweg 18
1812 RC Alkmaar