Afval scheiden op kantoor

Is jouw kantoor klaar om de eerste stappen te zetten richting circulair ondernemen? Dat begint bij afval scheiden! In een circulaire economie vormt afval de grondstof van onze nieuwe producten. Daarom is het scheiden van afval 

de meest logische eerste stap van circulair ondernemen. Daarnaast kan je vandaag al beginnen met het scheiden van afval. Op deze pagina geven we je aantal tips waarmee je kunt starten met afval scheiden op kantoor.

Waarom is afval scheiden belangrijk?

Afval scheiden is belangrijk omdat op deze manier waardevolle grondstoffen blijven behouden. Zo hoeven we geen nieuwe natuurlijke bronnen aan te boren en blijft CO2 uitstoot bespaart zodat het klimaat niet verder aangetast wordt. Door afval te scheiden aan de bron ontstaan er zuivere mono stromen die perfect herbruikbaar zijn. Onze overheid heeft voor ogen om in 2050 100% circulair te zijn. Tijd om de eerste stappen te zetten dus! Momenteel ben je als bedrijf zijnde al wettelijk verplicht om papier, karton, puin, folie en elektrische apparatuur ingezameld in te leveren. Als het bij het restafval belandt riskeer je een boete. Naast dat afval scheiden belangrijk is kan het ook nog eens kosten besparen voor het kantoor. Restafval is namelijk duurder. Dus zamel afval gescheiden in en maak de rest afvalberg kleiner!

MEER OVER CIRCULAIR ONDERNEMEN

Tips om afval scheiden op kantoor makkelijker te maken

Afvalstromen in kaart brengen

Voordat je begint met afval scheiden op kantoor is het natuurlijk belangrijk om te weten wat voor soort afval er wordt geproduceerd. Voer een afvalscan uit door een prullenbak op kantoor om te keren en het afval te scheiden in de verschillende stromen. Zo weet je precies hoeveel prullenbakken je straks moet aanschaffen. Doorgaans komen de volgende afvalstromen het meest voor op kantoor: PMD, GFT, bekers en restafval.

Locaties van de afvalbakken

Vaak zien we dat er prullenbakken onder ieder zijn bureau staat. Collega’s zijn daardoor geneigd om al het afval weg te gooien in dezelfde afvalbak. Haal deze kleine prullenbakjes daarom weg en zorg voor een grote inzamelmodule op een centrale plek in de plaats. Vergeet het niet op tijd te legen! Zo voorkom je frustratie bij de medewerkers en kan iedereen zijn afval gewoon gescheiden weggooien.

Creëer draagvlak in de organisatie

Draagvlak zorgt ervoor dat medewerkers bewustzijn van het probleem waardoor het afval in de juiste afvalbak belandt. Maak gebruik van ieder communicatiemoment om de medewerkers te informeren over het nut van afvalscheiden. Creëer een gezamenlijk doel, zodat alle neuzen dezelfde kant op staan. Laat de medewerkers vervolgens weten hoeveel verschil er al is gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het communiceren van de besparing op CO2 uitstoot of hoeveel kilo afval er het afgelopen jaar verzameld is.

Start nu je circulaire kantoor en vraag een Bonton proefset aan!

Heb je nog vragen over het starten met afval scheiden of over het aanschaffen van de juiste afvalbakken voor jouw kantoor?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder om ook jouw kantoor en werknemers afvalbewust te maken!

VRAAG OFFERTE AAN

NEEM CONTACT OP

Hoe kan Bonton helpen op kantoor?

Bonton is een goed voorbeeld van een effectieve afval inzamelmodule. De bakken zijn gemaakt van 100% gerecycled polypropyleen kunststof uit grofvuil en bouw- en sloopafval. Het is dus gemaakt van afval, helpt afval scheiden en kan vervolgens weer opnieuw gebruikt worden als grondstof doordat het materiaal recyclebaar is. Dit is een perfect voorbeeld van een schone en circulaire keten. Bontons worden geassembleerd door middel van social return. Binnen het social return project werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Heb je bepaald welke afvalstromen er bij jou op het kantoor zijn? Het fijne aan een Bonton is dat het een modulaire inzamelmodule is. Hierdoor ben je vrij om te bepalen welke Bonton prullenbakken er moeten komen. Je kunt zoveel modules aan elkaar klikken als nodig. Kies voor een Bonton en neem afscheid van je individuele prullenbakken!

Interesse in een kennismakingsgesprek?

Team circulairinbedrijf Gemma

Gemma Beemsterboer

Heb je vragen over circulair ondernemen, afval scheiden op kantoor of de Bonton? Ik help je graag!

MAIL BEL