16 april 2020

Juist nu werk maken van circulaire economie

Dat is de boodschap die Eurocommissaris Timmermans en het Europees Parlement vandaag naar buiten gebracht hebben via een brief aan Europese kranten en een motie. De motie, is ondertekend door de fracties waarbij CDA, PvdA, VVD, D66 en Groen Links zijn aangesloten.

“Het plotseling stilvallen van massaproductie doet onze economie nu pijn, maar geeft ons wel een voorproefje van hoe het zou kunnen zijn.” schrijft Eurocommissaris Timmermans. Meer dan ooit worden we geconfronteerd met de gevolgen van onze afhankelijkheid van productie buiten Europa.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, sluit zich daarbij aan. “We moeten de logistieke keten van bedrijven inkorten”, zegt ze. Daarbij is het van belang dat er een andere industriepolitiek gevoerd wordt, waarbij we rekening moeten houden met nieuwe mogelijke verstoringen van de wereldhandel.

“Meer van hetzelfde in de noodpakketten kan niet het antwoord zijn.” Voorzitter Charles Michel van de Europese raad van regeringsleiders is het met hem eens. “De Europese Unie moet beter worden dan daarvoor, we moeten van deze crisis profiteren.

“Timmermans zegt er wel bij dat de aandacht nu gericht moet zijn op het bestrijden van het virus en tegelijkertijd onze economie en het financiële systeem overeind houden.”Maar als we uit de onmiddellijke crisis komen, dan moeten we de oude vervuilende infrastructuur vervangen.”

Lees meer

Bron: NOS

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier