17 december 2019

De voordelen van circulair inkopen

We leven tegenwoordig steeds meer in een wegwerpmaatschappij. Producten worden gebruikt en daarna weggegooid als afval. Wat ons betreft is afval verleden tijd! In de circulaire economie wordt afval gebruikt als grondstof om nieuwe producten van te maken. Door deze nieuwe producten te kopen doe je aan circulair inkopen. Een mooi voorbeeld hiervan is de BonTon. Deze afvalbak is gemaakt van gerecyclede polypropyleen (PP) kunststof uit bouw- en sloopafval en grofvuil. Op deze manier wordt afval dus gebruikt als grondstof voor een nieuw product.

Wat zijn de voordelen van circulair inkopen?
Wanneer je start met circulair inkopen lever je direct een bijdrage aan de circulaire economie. De  levensduur van grondstoffen, materialen en producten wordt namelijk vergroot. Door de circulaire producten uit onze webshop te gebruiken, verklein je het gebruik van primaire grondstoffen. Hiermee wordt een CO2 besparing gerealiseerd op de ingezette grondstofproductie.

De CO2-tool op onze website geeft inzage in jouw besparing. Voor de CO2-tool is er per product gekeken naar de grondstoffen die het product bezit. Vervolgens is er bij deze grondstoffen gekeken naar de besparing bij het recyclen ten opzichte van het normale productieproces. Zo heb je direct inzicht in hoe goed je bezig bent!

Hoe pak je circulair inkopen makkelijk aan?

Elke stap helpt! Hoe klein het ook lijkt. Begin bijvoorbeeld met het vervangen van kopieerpapier, toiletpapier en handdoekjes voor een gerecyclede variant en vervang plastic bekers voor papieren. Circulairinbedrijf.nl helpt jou en je bedrijf eenvoudig te starten met circulair ondernemen. Jouw afval verwerken wij tot grondstoffen voor ons circulaire productaanbod. Deze producten zijn vervolgens verkrijgbaar in de webshop. Zo maken we de cirkel rond. En jij verbetert hiermee aantoonbaar het grondstofgebruik en de CO2-footprint van jouw organisatie.

Zo helpen we jouw bedrijf circulair te ondernemen

Naast de producten die wij verkopen in de webshop, geven we je graag advies over:

  1. Afvalpreventie: Minder afval produceren is natuurlijk het beste voor het milieu. Je bespaart grondstoffen en energie.
  2. Product hergebruik: Opknappen is helemaal ‘in’. Met een opknapbeurt kan een product nog jaren uitstekend mee.
  3. Product recyclen: Slimme afvalverwerking zorgt voor perfect hergebruik. De losse materialen van een product gaan nog een rondje mee in een nieuw product.
  4. Energie opwekken: Als grondstoffen en materialen echt niet meer kunnen worden gebruikt, maken we er energie van.

Wil je starten met verduurzamen? Niemand kan het alleen. Wij kunnen helpen, maar zoek ook aansluiting bij andere ondernemers. Zij kunnen tips en adviezen geven en misschien zijn er projecten om samen op te pakken!

Heb je vragen over circulair inkopen of circulair ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee om jouw bedrijf circulair te maken.

 

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier