4 november 2019

Circulair ondernemen stap 1 – Afval scheiden

CIRCULAIR ONDERNEMEN STAP 1 – AFVAL SCHEIDEN

In het artikel ‘WTF circulair ondernemen’ hebben we aangegeven waarom circulair ondernemen een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering kan en moet zijn. Maar veel ondernemers weten niet waar ze moeten beginnen in het bos van circulaire en gerecyclede producten. Ook jij kunt vandaag beginnen met circulair ondernemen.

BEDRIJFSAFVAL SCHEIDEN

De meest logische eerste stap is het scheiden van je bedrijfsafval. We zien dat steeds meer middelgrote en grote bedrijven overstappen op bewust en duurzaam afvalmanagement. Het levert niet alleen een kostenbesparing op, maar hiermee lever je ook een actieve bijdrage aan het verlagen van je CO2 footprint. Door de verschillende afvalstromen gescheiden aan te bieden, kunnen deze stromen beter gerecycled worden. Hiermee hoeft er minder afval verbrand te worden, wat zorgt voor betere milieuprestaties van jouw organisatie.

Start door de verschillende afvalstromen van jouw onderneming in kaart te brengen. Wat voor soort afvalstromen hebben jullie en welke kun je scheiden? Door deze stromen gescheiden aan te bieden kun je geld besparen doordat er minder restafval ontstaat. Er lijken op het eerste gezicht ook nadelen te zitten aan het gescheiden inzamelen van afval. Doordat je meer stromen gescheiden wilt afvoeren, zullen er ook meer containers moeten komen. Dit neemt misschien meer ruimte in, maar vergeet niet dat de restafval container een stuk kleiner kan worden, omdat hier minder in gaat.

KIES EEN AFVALINZAMELINGSMODULE

Kies bij het starten van afvalscheiding een afvalmodule die daarbij past. Bij Circulairinbedrijf.nl bieden wij o.a. de BonTon aan als afvalinzamelingsmodule. De BonTon is helemaal gemaakt van gerecycled polypropyleen (PP) kunststof uit bouw- en sloopafval en grofvuil. Alle onderdelen zijn afzonderlijk te vervangen en hij is volledig recyclebaar. Bovendien is de BonTon met Social Return in elkaar gezet. De BonTon is modulair, daarmee kun je zoveel modules aan elkaar klikken als je wil. De bekermodule is tegen meerprijs uit te rusten met stapelkokers.

Bij plaatsing van een afvalscheidingsmodule neem je afscheid van individuele prullenbakken onder het bureau. Op een centrale plaats in jouw bedrijf zamel je GFT, PMD/ plastic, papier, bekers of restafval gescheiden in. Hiermee worden de afvalstromen apart ingezameld, afgevoerd en weer gerecycled. Door deze stromen gescheiden aan te bieden, bespaar je dus kosten. Maar ook de inzet van mensen kan omlaag, door de centrale afvalinzameling hoever er minder kleine afvalbakken geleegd te worden.

Motiveer je medewerker door ze te informeren over de voordelen voor het milieu en het bedrijf. De meeste mensen scheiden thuis al afval. Geef aan welk afval er in welke bak mag. Dit creëert bewustwording en zo betrek je de medewerkers bij afval scheiden.

WAT MAG IN WELKE BAK

Papier module                  Schoon en droog karton en papier enkel nietje, paperclip of venster van een enveloppe mag erbij
GFT module                      Theezakjes, fruit/etensresten en plantenafval
PMD module                     Plastic verpakkingen, metalen (blikjes) en drankenkartons
Plastic module                  Plastic folies, tasjes, flessen en plastic bekers
Restafval module              Blikjes, metaal, hout, piepschuim en melk-/sappakken
Beker module                    Papieren bekers en -roerstaafjes

Wil je nog een stap verder gaan? Probeer dan afval te voorkomen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met leveranciers over verpakkingen van de door hun geleverde producten. Kijk hoe deze voorkomen of verminderd kunnen worden of, indien dit geen optie is, hergebruikt kunnen worden.

Heb je vragen over het scheiden van bedrijfsafval, de keuze voor een afvalscheidingsmodule of het afvoeren van gescheiden afval. Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met je mee om jouw bedrijf circulair te maken.

 

Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier