In 2019 zijn wij gestart met Circulairinbedrijf.nl om de circulaire economie te ontdekken, een boost te geven en deze voor bedrijven meer toegankelijk te maken. Onze learnings van de afgelopen 2 jaar willen wij graag met jullie delen, omdat we weten dat veel andere bedrijven deze ontwikkeling ook (willen) doormaken.
Ons moederbedrijf is GP Groot, van origine een afvalverwerker en specialist op het gebied van recycling. Met de kennis en het netwerk op gebied van afvalinzameling, recycling en productie werken we constant aan nieuwe circulaire grondstoffenketens. Zo hebben we bijvoorbeeld al meerdere projecten afgerond waarin onze circulaire gedachtegang tot uiting komt. Van afval naar grondstof is het basisprincipe van de circulaire economie ook wel aangeduid middels de R-ladder. De R-ladder van circulariteit geeft de stappen aan die genomen kunnen worden van om tot een circulaire economie te komen. Dit zijn Recycle, Re-use & Reduce. Hieronder per stap onze ervaringen.
Recycling als eerste stap
Een stap dichter bij de circulaire economie is het recyclen van materialen voor een nieuwe toepassing. Materialen verwerken tot grondstoffen met dezelfde (hoogwaardige) of mindere (laagwaardige) kwaliteit dan de oorspronkelijke grondstof. Plastic en PMD is een afvalstof die steeds groter wordt, hiermee wordt deze grondstof steeds interessanter. Het behoeft een flinke investering om plastic weer te recyclen (door aanschaf mal en omsmelten van het plastic/productiekosten), maar door dit op een goed toepasbare manier te doen heeft het uiteindelijke product nog een hoge waarde. Deze methode hebben wij toegepast bij het ontwikkelen van BonTon. BonTon is een afval scheidingsmodule gemaakt van gerecycled PMD afval. Hard kunststof dat wordt gerecycled tot granulaat en hergebruikt in de productie van deze afvalscheidingsmodule. Hiermee kunnen bedrijven het bedrijfsafval aan de bron scheiden. Door aan de bron te scheiden krijg je schonere afval stromen die beter te recyclen zijn. Deze afval module is dus niet alleen gemaakt van afval, hij stimuleert afval scheiden en zorgt zo voor een goede eerste stap richting de circulaire economie.
In samenwerking met een voedingsmiddelen/ bier leverancier hebben we een BonTon op maat gemaakt. De reststromen plastic die zij hadden van kratten zijn verwerkt tot granulaat. Omdat het plastic in dezelfde samenstelling wordt verwerkt behoud het zijn kleur en is de BonTon geproduceerd in de kleuren van het bedrijf. Een mooie manier om afval scheiden te integreren met de merkbeleving. |
|
Re-use: ontwikkeling voor je eigen bedrijf
Stap 2 op de ladder is Re-use oftewel hergebruik. Deze stap hebben wij toegepast toen wij benaderd werden door KLM voor het 100 jarig bestaan. Zij hadden een grote hoeveelheid leren headrest covers liggen die niet meer gebruikt werden in de vliegtuigen. Hiervan wilde zij een nieuw hoogwaardig product van maken om dit jubileum te vieren. Samen met onze designer en een naaiatelier hebben wij de opties bekeken. Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk van het materiaal te gebruiken en zo min mogelijk restafval te produceren. Door naar de huidige vorm, de kwaliteit van het materiaal en de toepassing voor het nieuwe product te kijken zijn we tot een mooi assortiment van nieuwe producten gekomen. We hebben o.a. paspoort hoezen, reisjournals, zonnebril hoesjes en handtassen gemaakt. KLM was blij verrast met de limited edition lijn van producten die te bestellen waren via KLM. Binnen no time waren deze uitverkocht en hebben wij een tweede batch mogen maken. Doordat KLM ervoor gekozen heeft om oude materialen te gebruiken voor dit jubileum, heeft het nieuwe product nog meer waarde gekregen en is wat afval was een nieuwe grondstof geworden. Een mooi voorbeeld van hergebruik op een bestaande grondstof met een nieuwe toepassing doormiddel van duurzaam ondernemen. Heb je grote afval stromen vanuit een productieproces, dan is het goed om te kijken hoe waardevol de grondstof is. Misschien kan het in een nieuwe toepassing hergebruikt worden. Zo kan afval voorkomen worden.
Reduce staat centraal in de circulaire economie
Het verminderen en voorkomen van afval staat centraal in de circulaire economie. De afgelopen 2 jaar hebben we door o.a. bovenstaande projecten nog meer kennis opgedaan en een breder netwerk opgebouwd op het gebied van afvalinzameling, recycling & productie optimalisatie. Deze kennis delen we graag door inzicht en advies te geven over het verminderen van afval, CO2 uitstoot en het maken van duurzame materiaal keuzes. Door middel van een korte analyse of quick scan kijken we waar de impact zit voor jouw organisatie. Hiermee brengen we in kaart waar jouw kansen en uitdagingen liggen voor een duurzamere onderneming en werken we gezamenlijk toe naar een oplossing. Elk bedrijf kan iets doen of het nu groot of klein is. Een relatief kleine verandering kan een grote impact maken. Met onderstaande 5 stappen kun je nu al een verschil maken:
- Krijg inzicht in jouw CO2 uitstoot > Doe nu de circulariteitscheck op Circulairinbedrijf.nl
- Start met het scheiden van bedrijfsafval > Lees meer
- Vervang reguliere verbruiks producten voor gerecyclede of recyclebare versies > Bekijk het assortiment
- Stel circulaire doelen > Download de Greenpaper
- Duurzaam ondernemen doe je niet alleen. Ga in gesprek met partners en leveranciers en bekijk waar je elkaar kunt versterken.
Het belangrijkste is dat we het gaan doen!
Weet jij nog niet waar de impact zit voor jouw organisatie en wil je graag verduurzamen? Wij helpen je graag. Benieuwd wat Circulairinbedrijf.nl kan doen om je te helpen met circulair ondernemen? Neem contact met ons op!