CO₂-uitstoot verminderen met circulair ondernemen
Hoe werkt het verminderen van CO2-uitstoot precies? Welke stappen kun je als organisatie zetten?
Circulair in Bedrijf > verduurzamen > CO2-uitstoot verminderen

Wat is een circulaire economie?
Een circulaire economie is een economisch systeem waarin afval niet bestaat. Producten, materialen en grondstoffen worden zo lang mogelijk hergebruikt, gerepareerd, gedeeld of gerecycled. In tegenstelling tot de traditionele lineaire economie (take–make–waste), draait een circulair model om het sluiten van kringlopen: van gebruikte materialen weer nieuwe grondstoffen maken.
Zo wordt verspilling voorkomen en blijft de waarde van materialen behouden.
Hoe helpt circulair ondernemen bij het verminderen van CO₂-uitstoot?
Circulair ondernemen draagt op meerdere manieren bij aan het verlagen van de CO₂-uitstoot. Hieronder de belangrijkste factoren:
1. Afval voorkomen = CO₂ besparen
De eerste stap in een circulaire economie is het voorkomen van afval. Dat begint al bij de vraag: Heb ik dit product echt nodig? Door bewust te consumeren en te kiezen voor herbruikbare of duurzame producten, voorkom je dat grondstoffen onnodig worden gebruikt. Denk ook aan:
- Minder verpakkingsmateriaal
- Duurzaam geproduceerde producten
- Tweedehands of gereviseerde artikelen
Minder afval betekent minder productie, en dus minder uitstoot.
2. Minder grondstoffen winnen en verwerken
Het winnen en bewerken van grondstoffen zoals staal, aluminium en cement kost veel energie. Door:
- gerecyclede materialen te gebruiken, zoals oud metaal of kunststof;
- reststromen te benutten, zoals snijafval of afgedankte onderdelen;
verlaag je het energieverbruik aanzienlijk. Minder energie betekent automatisch minder CO₂-uitstoot.
3. Langer gebruik = minder productie
Als producten langer meegaan, hoeven ze minder vaak vervangen te worden. Dit verlaagt de vraag naar nieuwe productie. En dat scheelt grondstoffen én uitstoot.
Voorbeelden:
- Hergebruik van kleding via kledingruil of vintage
- Refurbishen van elektronica, zoals telefoons en laptops
- Leasen of delen van producten, zoals deelauto’s, gereedschap of fietsen.
4. Slimmer productontwerp (eco-design)
Door producten zó te ontwerpen dat ze makkelijk te demonteren, repareren of recyclen zijn, voorkom je dat ze eindigen als restafval. Dit wordt ook wel design for recycling genoemd.
Voorbeeld:
Geen verlijming gebruiken in meubels of elektronica, zodat onderdelen eenvoudig losgemaakt en hergebruikt kunnen worden. Dit voorkomt dat producten onnodig worden verbrand, wat CO₂-uitstoot veroorzaakt.
Hoe verminder je de CO2-uitstoot van jouw bedrijf?
Wil jij ook aan de slag met het verminderen van de CO2-uitstoot van jouw bedrijf en starten met circulair ondernemen? Wij helpen je graag op weg. Van circulaire gedragsverandering tot het concreet en meetbaar maken van jouw duurzaamheidsdoelstellingen. Kies hieronder het thema waarmee jij wilt beginnen.

Duurzaamheidsstrategie opstellen
Sturen op minder CO2-uitstoot, hulp bij het rapporteren over de CSRD-wetgeving, samen jouw duurzaamheidsdoelen concreet maken en ondersteuning bij onderzoeksvraagstukken op maat. Wij leveren circulair advies over verschillende onderwerpen.

Gedragsverandering realiseren
Tijdens een op maat gemaakte workshop gaan we actief aan de slag met het creëren van gedragsverandering. Wat betekent circulair ondernemen voor de dagelijkse werkzaamheden van jouw collega’s? En hoe past het voorkomen van afval daarbij?

Afval voorkomen en verminderen
Hoe pak je dit aan? Van hulp bij het inrichten van logistieke processen, tot hoe je afval scheiden zo gemakkelijk mogelijk maakt. Daarbij hoort ook het analyseren van afvalstromen en het in kaart brengen van de juiste inzamelmiddelen.

Samen werken in de keten
Echte verandering op weg naar een circulaire economie bereik je alleen door samen te werken. Hoe breng je jouw keten in beweging? Daar helpen wij je bij. Het sluiten van iedere keten (hoe klein ook) is er weer één.
Starten met circulair ondernemen?
Samen kijken we naar de kansen voor jouw bedrijf. Neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.
