19 augustus 2021

IPCC waarschuwt voor klimaatveranderingen

Vorige week verscheen het IPCC klimaatrapport van de Verenigde Naties. Het Intergovernmental Panel on Climate Change is een internationaal samenwerkingsverband van klimaatwetenschappers. Het doel van deze rapporten is om de klimaatkennis beschikbaar te stellen aan alle landen. Het geeft antwoorden op vragen: Hoe staat het ervoor met klimaatopwarming en hoe zal dit de komende jaren evolueren? 

De klimaatwetenschappers zelf noemen het laatst verschenen rapport alarmerend. Niet alleen voor Nederland, maar de hele wereld. De opwarming van onze aarde gaat sneller dan verwacht. De aankomende 10 jaar zal onze aarde anderhalve graad opwarmen wat zal leiden tot extreem weer. We moeten snel handelen: de aarde heeft behoefte aan circulariteit.  

Waarom is het IPCC rapport zo belangrijk? 

Alle beschikbare internationale klimaatwetenschap wordt gebundeld in het IPCC rapport en geeft daarmee een duidelijk algemeen beeld. Het rapport komt om de 5 a 6 jaar uit, enkele maanden voor de grote klimaatconferentie in Glasgow. Hier komen wereldleiders samen om te spreken over de maatregelen die genomen moeten worden om de uitstoot van broeikasgassen te beperken in het kader van het klimaatakkoord van Parijs. In 2050 hebben verschillende landen en/ of werelddelen beloofd om klimaatneutraal te worden. Sommigen zeggen dat de extra inspanningen die nu geleverd worden nog onvoldoende zijn. Ook de extra inspanningen van Europa die ver voorloopt op het gebied van klimaatinspanningen blijken nog niet voldoende te zijn. Maar wat mogen we nog uitstoten aan CO2 om de opwarming te stabiliseren? Het koolstofbudget wordt steeds kleiner vertelt het IPCC. In Glasgow zal blijken of het nieuwe IPCC rapport voldoende is om tot nog meer actie over te gaan. 

Tijd om over te schakelen naar een circulaire economie 

We wisten natuurlijk al dat het klimaat de afgelopen tientallen jaren sterk opwarmt en het zeeniveau stijgt. Maar nu wordt duidelijk dat het nog sneller gaat dan we dachten. De anderhalve graad, waar we eerder over spraken, zal de aarde nog verder opwarmen. Tijdens dit proces zal de hele wereld geraakt worden. We moeten dit zien als een wake-up call en nog meer over gaan tot actie. We hebben het voor een groot deel nog in eigen handen. We moeten overschakelen naar een circulaire economie. Dat is voor een groot deel de taak van de overheid, maar ook bedrijven en burgers kunnen veel doen door bewuste keuzes te maken. 

Veranderen als individu of bedrijf is een lastige opgave. Vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Wil jij de eerste stappen zetten met circulair ondernemen? Download nu onze Greenpaper of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan via onderstaand contactformulier.

DOWNLOAD GREENPAPER

Contact