9 oktober is het de dag van de duurzaamheid. Een mooi moment om stil te staan bij hoe duurzaam jij als persoon, maar ook als bedrijf bezig bent. Met de toename van de wereldbevolking en de afname van grondstoffen, is duurzaam ondernemen belangrijker dan ooit. Onze grondstoffen zijn schaars geworden en we zullen van een lineaire naar een circulaire economie moeten. Benieuwd wat daarvoor nodig is? Lees dan snel verder.
Van lineaire naar circulaire economie
In een lineaire economie gebruiken we voor elk nieuw product nieuwe grondstoffen. Bij het winnen van deze grondstoffen komt CO2 vrij, dat in grote hoeveelheden schadelijk is voor het milieu. Wanneer we het product niet meer nodig hebben, gooien we het weg en wordt het verbrand. Ook bij dit verbranden komt weer veel CO2 vrij. Een zware belasting voor het milieu dus!
In een circulaire economie bestaat idealiter geen afval. Afval wordt gezien als nieuwe grondstof en producten worden hergebruikt. Maar hoe komen we daar en kunnen we die overstap in één keer maken?
De tussenfase: recycling
Om in één stap van een lineaire naar circulaire economie te gaan, is een grote uitdaging. Echter is een ook een tussenfase, waarin we gebruik maken van recycling. In onderstaande afbeelding zie je dat in de economie met recycling producten worden gerecycled om weer nieuwe producten van te maken. Denk bijvoorbeeld aan het plastic dat jij inlevert, dat wordt gerecycled om afvalbakken of stoelen mee te maken. Echter bestaat er in deze economie nog steeds restafval, dat onontkoombaar verbrand zal worden. Daardoor stoten we nog steeds de schadelijke CO2-stoffen uit.
In de circulaire economie zien we afval niet meer als afval, maar als basis voor nieuwe hoogwaardige grondstoffen. Doordat er geen restafval verbrand wordt en nauwelijks nieuwe grondstoffen nodig zijn, belasten we het milieu vele malen minder en zijn er genoeg grondstoffen voor iedereen.
Hoe te beginnen?
Een mooie stap die je nu kunt zetten richting een circulaire economie is door circulair in te kopen. Dit kan op grote, maar ook op kleine schaal. Elke keuze die je maakt kan ervoor zorgen dat je morgen net iets meer circulair bent dan gister.
Kijk bijvoorbeeld eens naar je afval. Scheid je dit aan de bron, of gaat alles in de rest afvalbak? Niet alleen is het scheiden van afval kostenbesparend, ook zorgt het ervoor dat jouw reststromen optimaal hergebruikt kunnen worden.
Een volgende stap is om te kijken naar jouw kantoorartikelen. Vervang je gewone printpapier door gerecycled printpapier en laat daarna ditzelfde papier ophalen zodat het weer gerecycled kan worden. Zo maak je direct zelf de cirkel rond.
Circulair inkopen is geen inkoopbeleid, maar een organisatiebeleid. Het gaat om de gehele visie en missie van een bedrijf. In de hele organisatie moet draagvlak voor circulariteit aanwezig zijn. Immers moeten we het met elkaar waar gaan maken. Hoe circulair koop jij in?
Heb je een vraag voor ons? Stel hem hier