Van sloophout naar vergadertafel

De bouwsector is een grootverbruiker op het gebied van grondstoffen: meer dan de helft van alle grondstoffen in Nederland wordt toegepast in de bouw. Daarnaast is 35% van de totale Nederlandse afvalstroom het gevolg van bouw- en sloopactiviteiten. Wij zien sloopmateriaal niet als afval, maar als grondstoffen en als basis voor nieuwe producten. In dit voorbeeld leggen we uit hoe de circulaire keten van sloophout naar vergadertafel in elkaar zit.

Inventarisatie donorgebouw

Stap 1

Inventarisatie donorgebouw

Voordat een gebouw gesloopt kan worden moet er een inventarisatie gemaakt worden van de grondstoffen en materialen die het gebouw nog te bieden heeft. Voor iedere materiaalstroom wordt er gezocht naar een nieuwe duurzame toepassing. Dit project is uitgevoerd bij een appartementencomplex in Uitgeest (Noord-Holland).

Oogstinstructie

Stap 2

Oogstinstructie

In de oogstinstructie staat duidelijk omschreven welke materialen gedemonteerd moeten worden voor hergebruik of recycling. Zo is het voor iedere werknemer op het sloopterrein inzichtelijk hoe de materialen ingezameld moet worden en waar je naar moet kijken als het materiaal niet meer geschikt is voor hergebruik. 

Demontage

Stap 3

Demontage

De oogstinstructie dient als handleiding voor de demontage. Materialen geschikt voor hergebruik worden zorgvuldig uit het gebouw gehaald. Alle vrijgekomen materiaalstromen worden zoveel mogelijk apart ingezameld. 

Gescheiden inzameling

Stap 4

Gescheiden inzameling

De direct herbruikbare materialen worden zorgvuldig behandeld en in een opslag bewaard voor directe verkoop via de marktplaats van GP Groot. Overige herbruikbare materialen worden afgevoerd en bewerkt tot universele materiaalstromen door de Social Return afdeling.

Hout opwerken

Stap 5

Hout opwerken

Met behulp van Social Return wordt er een duurzame werkgelegenheid gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hier worden de gedemonteerde houten kozijnen verwerkt tot universele balkjes waar onder andere het blad van de vergadertafel van gemaakt wordt.

Productie circulaire vergadertafel

Stap 6

Productie

Bij het ontwikkelen van een nieuw circulair product wordt er vooraf nagedacht over de levenscyclus en toekomstige waarde van de toegepaste materialen. Wanneer de vergadertafel na gebruik afgedankt wordt is het belangrijk dat de verschillende onderdelen gemakkelijk te demonteren zijn voor recycling of hergebruik.

Verkoop circulaire vergadertafel

Stap 7

Verkoop

Nadat het tafelblad is samengesteld wordt de tafel voorzien van een QR-code waarmee de herkomst van het hout vastligt. Het metalen onderstel wordt vastgeschroefd waarna de vergadertafel klaar is voor de verkoop. De tafel wordt zorgvuldig ingepakt en klaargemaakt voor verzending naar de klant.

Stap 8

Toepassing nieuw gebouw

Door middel van deze vergadertafel maken wij de cirkel rond door herbruikbare en gerecyclede producten een nuttige toepassing te geven in een nieuwe leefomgeving. Deze vergadertafel kan weer teruggeleverd worden aan de klant waar het originele sloophout vandaan komt. Zo is de cirkel weer rond!

De circulaire keten van sloophout naar vergadertafel:

Circulair hout slopen vergadertafel

Benieuwd naar de mogelijkheden of circulair advies nodig?

Neem contact met ons op
of bel de klantenservice 088 – 472 00 25